Vad är smidessvetsning?

Smidessvetsning är en process som används för att sammanfoga två metallstycken genom att värma dem till en hög temperatur och sedan slå ihop dem. Smidessvetsning, som utvecklades under medeltiden, är en av de äldsta metoderna för att sammanfoga metaller. Smidessvetsning är en viktig teknik och en ovärderlig färdighet för en smed. Det kom från nödvändigheten att integrera små bitar av metall för att bilda en stor bit av metall. Med det kräver övning av smidessvetsning och en hand-öga-koordination, snabbhet och uppmärksamhet på detaljer. Det kräver också att smeden förstår den idealiska temperaturen för materialet som svetsas samman.

Vad används smidessvetsning till?

Smidessvetsning används för att skapa ett större metallstycke genom att sammanfoga enskilda metallbitar för att skapa ett större eller längre projekt. Det är den traditionella metoden att skapa kedjor, svärd, järnvägsräls och portar i smedjan. Det används också för att skapa köksredskap och jordbruksutrustning. Genom att ge smeden förmågan att smida olika typer av metaller till en, är smidssvetsning en mångsidig och viktig färdighet i smedjan.

Skydda dig själv vid smidessvetsning

Ögonskydd

Skyddsglasögon är ett måste. Om dina ögon lätt blir trötta av att stirra in i smedjan, svär vissa smeder vid att tonade eller skuggade glasögon är bäst.

Mask

Skydda dina lungor och använd andningsskydd när du hanterar heta metaller som kan avge gaser.

Handskar

Bär handskar när du är nära din smedja. Bär dock inte handskar runt maskiner som kan ta tag i tyg – en borrmaskin, svarv, etc.

Kläder

Bär aldrig syntetkläder i smedjan. Även tunn 100% bomull bör undvikas. Eventuella gnistor gör att syntetmaterial smälter och fastnar på din hud. Tunna helt naturliga tyger kan fortfarande antändas under extrema omständigheter. Bär tjocka 100% helt naturliga material, som bomull, ull eller läder. Ett läderförkläde är en fantastisk investering! Och se till att du inte bär några lösa delar eller kläder som en maskin kan ta tag i.

Hörselskydd

Även om du inte använder högljudda verktyg regelbundet, är öronproppar eller hörselkåpor en bra vana att komma in i.

Hur man smider svets i 4 steg

Hur man smider svets i 4 steg

Steg 1: Förbered materialen

Svetsvärme varierar beroende på vilken typ av metall som används. Innan du värmer upp dina material, dubbelkolla deras smidestemperatur. Se till att de blir gula när de är i hög värme i din smedja. Om du fortsätter att värma förbi denna punkt börjar kolet i metallen att oxidera, vilket förstör din metall. Med övning kommer smidessvetstemperaturen och dess motsvarande färg att bli mer bekant.

Steg 2: Fluxing

Ta bort dina material från smedjan och strö över dem med ett flussmedel. En del använder borax som flussmedel. Flux fungerar som en glasartad lågtemperatursköld som förhindrar en oxidation av stålet. I huvudsak är flussmedel ett reduktionsmedel som förhindrar oxidation. Oxidation orsakar i slutändan fjäll eller slagg på ytan, vilket skulle hindra din metall från att svetsas samman. All smutsig eller förorenad metall kommer att skapa en svag fog och öka metallens smälttemperatur. Flux är viktigt vid smidessvetsning, särskilt till en början i smedjan.

Steg 3: Uppvärmning

När du har applicerat ditt flussmedel, placera tillbaka metallen i smedjan. Ta tillbaka den till en ljusgul värme. Lämna den inte i smedjan för länge, annars kan du få din metall att gnista, vilket innebär att din metall är förorenad. Kom ihåg att varje material har olika svetstemperatur, så gör forskningen om dina metaller innan du börjar processen.

Steg 4: Sammanfoga och hamra

Ta bort din bit från smedjan när den lyser klart gul. Smidessvetsning måste göras snabbt för att förhindra att ditt material blir för mjukt. Du kan foga ihop dina bitar med metalltråd tills huvudsvetsen bildas. Ta sedan med din pjäs till krafthammaren eller en hydraulisk press för att sammanfoga svetsen. Se till att du inte slår så hårt i metallen att svetsen glider ur sin plats. Upprepa tills din färdiga svets är ren och inte har några svetslinjer.

Hur man lär sig smidessvetsning

I århundraden var smidessvetsning det enda sättet att svetsa stål och järn, och användes oftast för knivar.

Vanliga frågor om smidessvetsning

Är smidessvetsning stark?

Ja, smide innebär uppvärmning och omformning av materialet. Diffusionsbindningen i en smidessvets är ofta starkare än en smältsvets där metallen är flytande. Den höga värmen i kombination med tryck ökar materialets styrka avsevärt. När det smides anpassar sig stålet till den nya formen och den deformerade partikelstrukturen ökar styrkan avsevärt.

Behöver man använda ett flussmedel för smidessvetsning?

Ja, du bör använda flussmedel vid smidessvetsning. Borax tar bort all oxidation. Oxidation orsakar ett lager över stålet, vilket ger dig en ofullständig svets mellan de två stålstyckena. Det binder med oxidationen, blir viskos och klämmer ut ur fogen. Du kanske ser att det rinner ut ur dina bitar, detta kallas slagg. Det hjälper till att täta svetsen.

Kan jag sammanfoga två olika typer av metall vid smidessvetsning?

Med rätt teknik, värme och tryck kan du smida vilka två metaller som helst till en.

Vilken är den bästa temperaturen för smidessvetsning?

Smidessvetstemperaturer varierar beroende på vilka metaller du smider. Olika metaller kräver varierande temperaturer och mängden värme som varje bit behöver varierar. Vissa metaller som aluminium kräver en mycket låg temperatur för att värmas upp och kan lätt formas. De flesta aluminiumlegeringar kommer upp till temp vid 427 grader Celsius. Däremot måste stål komma upp till temp vid cirka 1093 grader Celsius.