Smedjor för smide har använts av metallarbetare i årtusenden. Smeder använder en smedja för att värma och forma metall. Smedjan har förblivit lika i design och syfte i tusentals år, och den moderna smedjan som vi känner den fungerar i princip på samma sätt som sina föregångare. Här kommer vi att förklara hur varje typ av smedja fungerar, hur du bygger din smedja och exakt vad du behöver för att börja med smide hemma.
Vad är en smedja?
En smedja är en typ av härd som en smed använder för att värma och forma metaller till föremål, verktyg med mera. Det är vanligtvis en bassäng som består av en värmekälla och en syretillförsel för att få metaller upp till en temperatur där de lätt kan bearbetas och formas.
Hur fungerar en smedja?
Den traditionella smedjan använder en kombination av eld, bränsle och tillförsel av luft. Medan smedjan är i drift tänder smeden ett fast bränsle inne i härden. En källa av rörlig luft inför ytterligare syre i elden. Traditionellt skulle detta ha gjorts med stora bälgar. Moderna smedjor använder fläktar. Syret kommer in i smedjan genom munstycket, som är ett rör på smedjan. Syret höjer eldens temperatur och låter smedjan brinna varmare. Den måste nå en temperatur där det blir lättare att forma metall, eller till en punkt där härdning inte längre sker. Det är vanligt att moderna smedjor inomhus använder en skorsten och ventil för att filtrera ut rök från smeden. En smed måste kontinuerligt balansera bränslet och luften i en traditionell smedja medan de arbetar.
Vad är skillnaden mellan en smedja, ugn och gjuteri?
Även om dessa termer ibland används omväxlande, utför de var och en mycket olika funktioner vid uppvärmning av metaller. Ett gjuteri smälter metaller i speciella ugnar för att gjutas i formar. En smedja är en ugn eller härd där metaller värms upp innan de hamras i form. Smideshandlingen är att värma och hamra metall till önskad form.
Hur man gör en smedja hemma
Många smeder och hobbyister bygger sina egna smedjor hemma. Följande steg-för-steg-guide beskriver hur man gör en smedja med fast bränsle, som drivs av varmt antracit kol och är idealisk för smide av små föremål. Denna smedja kan nå temperaturer som är tillräckligt höga för smidessvetsning, är billig att bygga och är en utmärkt introduktionssmedja att använda.
Tillbehör som behövs för att göra din egen smedja
- Rostfri behållare – allt från en bromstrumma till en kolgrill.
- (4) 40 mm M6 bultar och (4) brickor och muttrar.
- Stålrör för lufttillförsel.
- Gips.
- Sand – ren strandsand, leksand eller ugnssand.
- Elborrmaskin och 6 mm borr.
- Träkol.
- Luftkälla – vevfläkt, bälg eller luftkompressor.
Steg 1: Skapa en säker arbetsmiljö
Bär alltid säkerhetsutrustning när du arbetar med och runt smedjan. Som ett minimum bör du bära skyddsglasögon och naturfiberkläder, som en långärmad arbetsskjorta och byxor i bomullscanvas, för att skydda din hud. Ställ din smedja i ett utrymme utomhus. Det är oerhört viktigt att arbeta i ett välventilerat utrymme utomhus när du bygger en smedja hemma. En välventilerad arbetsyta förhindrar uppbyggnad av kolmonoxid. Om du arbetar i ett garage, öppna garageporten och installera en kolmonoxiddetektor. Om du bygger en professionell smedja inomhus, sök efter att installera en avgashuv.
Steg 2: Slå ett hål
Använd en mejsel eller stans, ch gör ett hål i mitten i varje hörn av stålbrickan. Använd sedan din borrmaskin och en 6 mm borr för att borra hela vägen genom varje hål som just markerats.
Steg 3: Lägg till ben
Genom varje hål, sätt in en M6-bult och fäst en bricka och en mutter. Detta lyfter din smedja från marken och hjälper till med isoleringen.
Steg 4: Gör ett hål för att ansluta lufttillförseln
Borra ett hål i ena sidan av din metallbassäng för att ansluta din lufttillförsel till ditt stålrör. Sätt in röret så att en längd på cirka 15 centimeter sträcker sig ut från hålet. Det här är ditt munstycke där luftkällan tillför syre till din smedja. Att bygga din luftkälla på sidan av din smedja säkerställer att din smedja är enkel och praktisk att använda. Om den var i botten skulle den fyllas med aska. Det är också till din fördel att ha lokal värme på ena sidan av smedjan och kallt kol på den andra. När du arbetar i smedjan kan du skjuta ditt kol till den svalare sidan när det svalnar, och ha en värmereserv på sidan av din smedja.
Steg 5: Anslut din lufttillförsel
Fäst en luftkälla till röret för att hålla syreflödet. Luftkompressorer, vevfläktar eller bälgar fungerar alla bra. Vissa hemmasmeder använder till och med hårtorkar, men de begränsade inställningarna kan göra det svårt att kontrollera mängden syre som matas in i din smedja. Om bredden på din valda lufttillförsel skiljer sig från munstycket, kan du behöva göra en adapter för att anpassa ditt rör till rätt storlek.
Steg 6: Isolera din smedja
Använd en 50/50 kombination av Gips och sand för att isolera basen på din bricka med en eldfast beläggning. Blanda de två ingredienserna torrt och tillsätt en liten mängd vatten tills det blir en lerliknande konsistens. Du siktar på en 1 cm beläggning runt insidan av brickan. Låt det torka i några timmar.
Steg 7: Fyll din smedja
Detta är en koldriven smedja och den är mycket lätt att tända. Tänd den helt enkelt som du skulle göra med en kolgrill och slå på lufttillförseln.
Vanliga typer av smedjor
Det finns tre typer av smedjor att välja mellan: fast bränsle, gas och elektrisk induktion. Smedjan ovan är en av de billigaste och enklaste smedjorna, men erfarna tillverkare kan bygga smedjor som är mer energieffektiva, större och/eller kraftfullare. Vilken typ av smedja du väljer att arbeta med beror på din arbetsyta, budget och projekt. Varje smedja måste ha någon form av härd där smeden värmer metallen som ska smidas.
Gassmedjor
Den största fördelen med en gasdriven smedja är att den lätta att använda, särskilt för en nybörjarsmed eftersom elden som produceras är ren, konsekvent och lätt att kontrollera. Några nackdelar med att använda en gassmedja är att den inte enkelt kan reformeras för olika stora projekt, och det är svårt att värma en liten del av ett projekt. En gassmedja är lätt att konstruera och material är lättillgängligt. Du kan bygga en med en propanblåslampa och en eldstenskonstruktion.
Induktionssmedjor
Induktionssmedjor använder en induktionsspole för att värma metall, snarare än att drivas av fast bränsle eller gas. Fördelen med att använda en induktionssmedja för smide är att det är en energieffektiv och lättkontrollerad uppvärmningsprocess jämfört med de flesta andra metoder för metallsmältning. De kan vara dyrare att installera, beroende på din tillgång till ström hemma. Strömförsörjning kan variera i frekvens från 50 Hz till 200 kHz, vilket överstiger vanlig hushållsström, och eventuellt kräver det att smeden får sätta upp en ny transformator för att få den på plats. Denna typ av smedja kan fungera bra för mindre projekt och för smeder med rätt elinstallation hemma.
Fastbränslesmedjor
En kolsmedja fungerar bra om du vill ha en större smedja och inte planerar att flytta din smedja efter att den är uppsatt. Kolsmedjan har en större och mer öppen spispanna som ger dig mer utrymme och stabilitet för större eller mer konstigt formade bitar. Eftersom en kolsmedja inte är innesluten som de flesta gassmedjor kan det vara lättare att hitta rätt läge för att värma upp din metall. Stenkol är en att föredra som värmekälla eftersom det brinner långsamt och effektivt, medan träkol brinner varmare och snabbare. Vissa smeder föredrar att göra sitt eget kol av ved genom att skapa en varm lägereld och släcka den med vatten. När detta torkar ut helt, har du kvar perfekt kol för smedjan.
Vanliga frågor om smedjor
Vilken typ av smedja behöver jag?
Att bestämma vilken typ av smedja du behöver beror på de projekt du vill skapa och din förmåga att bygga en smedja hemma. Induktionssmedjor är bäst för mindre projekt och för dem med en stor elektrisk kapacitet. Gassmedjor är idealiska för nybörjarsmeder som är intresserade av att arbeta med mindre projekt och på en bärbar nivå. Slutligen, smedjor med fast bränsle eller kol fungerar bra för stora projekt och är billiga installationer. Du kan bygga din egen enkla smedja med fast bränsle genom att följa stegen som vi presenterade i de sju stegen ovan.
Kan jag bygga en smedja hemma?
Ja, du kan bygga en smedja hemma! Smedjor med fast bränsle är billiga att sätta upp och kan använda allt från en soppburk till en BBQ-grill som härd. Propandrivna smedjor är ett utmärkt alternativ för nybörjarsmeder som precis har börjat och de kan dessutom vara bärbara.
Hur mycket kostar en smedja?
Du kan bygga din egen hobbysmedja på din bakgård för så lite som 200 kronor i förbrukningsvaror, enligt gör-det-själv-modellen som vi beskrev ovan. Om du är intresserad av att skapa en mer permanent smedja, varierar en helt ny gassmedja från 5000 till 8000 och en ny fastbränslesmedja kommer att variera från 8000 till 16000.
Finansiera en smedja med lån
Har man inte pengarna som krävs kan man låna till finansieringen men då gäller det att först gå igenom den låninformation som finns. Även om man hitta ett privatlån direkt så bör man vara försiktig då alla lån måste betalas tillbaka. Framförallt bör man undvika smslån som har väldigt hög ränta.
Hur tänder man en smedja?
Beroende på vilken typ av smedja du satsar på, kommer tändningen att vara olika för varje smedja. En kolsmedja tänds på samma sätt som en kolgrill. Gassmedjor kräver en antändningsmekanism. Beroende på vad du har tillgång till kan du använda en svetständare med tändsten eller en propan-vvs-brännare.